tiistai 21. toukokuuta 2013

Protskua

Vaikka yritänkin syödä mahdollisimman proteiinipitoista ruokaa, niin en siltikään aina saa ruokavaliostani tarpeeksi proteiinia lihasten kasvatusta ja saavutettujen tulosten ylläpitämistä varten. Senpä takia yritänkin juoda proteiinijuomia ainakin ennen ja jälkeen salitreenin sekä monesti juon shakeja myös ihan välipalana tai ateriankorvikkeena.

Go4fit-nettikaupan myymä Extreme Whey -heraproteiinikonsentraatti on todella edullista, mutta myös erittäin laadukasta maustamatonta heraa, josta voi itse tehdä millaisen proteiinijuoman haluaa. Laitan omaan juomaani noin mitallisen (meidän käyttämä mitta on noin 0,7 dl) tuota heraa, lisään kukkurallisen teelusikallisen Navitas Naturals -raakakaakaojauhetta pienen leivontasihdin läpi kaakaon kokkaroitumisen estämiseksi ja sitten laitan vähän steviaa sekaan makeutta antamaan. Juoma menee helposti sekaisin Sundesan sekoituspullossa, jossa on tavallisen sihdin sijaan sekoituspallo. Juoma kyllä vaahtoaa aika tavalla, varmaankin stevian takia, mutta vaahto kyllä laskeutuu nopeasti ja juoman voi juoda kokonaan pois, eikä pulloon jää isoa kasaa vaahtoa.

Stevian laadun kanssa kannattaa myös olla varovainen, sillä kaikki steviat eivät ole samanlaisia tai edes sokerittomia vaihtoehtoja. Olen tykännyt NuNaturalsin Nustevia Prebiotic Blend -steviasta, joka tagatoosipohjainen, mutta sisältää ainesosaluettelossa erittelemättömiä makuaineita. Tuo stevia ei ole kovin makea, mutta sopii makunsa puolesta hyvin protskujuomaan. Now Foods Certified Organic BetterStevia Extract Powder on mukavan makea, eikä se sisällä mitään täyteaineita tai ylimääräisiä makuaineita, mutta ei taas jostain syystä sovellu makunsa puolesta protskujuomaan, vaan sopii enemmänkin teen makeuttamiseen.


Kuva iHerbistä.


Navitaksen raakakaakaojauhe on ihanan pehmeän makuista ja tuota terveellistä suklaanannaa saa hyvin syötyä proteiinijuoman seassa. Se antaa juomalle voimakkaan kaakaon maun, joka ei ole yhtään kitkerä tai palaneen makuinen. Kaakaojauhe todellakin on hintansa väärti, sillä tuote on niin laadukasta ja pussi kestää pitkään.

Jos ei halua sekoittaa juomia itse, niin markkinoilla on jonkin verran stevialla makeutettuja valmiita proteiinijuomajauheita. Esimerkiksi Fitnesstukussa myytävä Satr Nutrition Whey-80 Stevia on ihan kelvollisen makuista herakonsentraattia, mutta on tuohon käyttämääni Extreme Whey -protskuun verrattuna kallista. Myös iHerbistä löytyy ihan hyvänmakuisia stevialla makeutettuja vaihtoehtoja, mutta vuodenvaihteessa laskeneen alv-rajan takia en ole enää tilannut protskujauheita iHerbistä. Esimerkiksi Bluebonnet Nutrition Dual-Action Protein Whey + Casein -proteiinijauhe on todella hyvä välipala- ja ateriankorvikekäyttöön, koska tuotteessa on heran lisäksi hitaasti imeytyvää kaseiinia, mutta sekin on kallista.

Valitettavasti melkein kaikissa proteiinijuomajauheissa (tai muissakin proteiinituotteissa, esimerkiksi proteiinipatukoissa) on käytetty makeutusaineina keinotekoisia makeutusaineita, eli sukraloosia (E955), sakariinia (E954), aspartaamia (E951), asesulfaami K:a (E950),  syklamaattia (E952), taumatiinia (E957) ja neohesperidiiniä (E959). Puljaan mieluummin itse proteiinijauheilla, jotta vältyn noilta edellä mainituilta keinotekoisilta makeutusaineilta. Otan kyllä mielelläni vastaan ehdotuksia stevialla makeutetuista proteiinijuomajauheista sekä proteiinipatukoista, jotka ovat makeutettuja stevialla, sokerialkoholeilla tai vaikka maltitolilla =) .

2 kommenttia:

 1. Kiitos Ellen kun jatkat ylläpitää blogia <3

  Itse testasin stevialla makeutettua munaprodea http://www.iherb.com/MRM-All-Natural-Egg-White-Protein-French-Vanilla-24-oz-680-g/13929 mutta aijjestas että se oli makiaa! :) Ihan liian makeaa minulle (VHH-laiselle).

  Yleensä en voi sietää stevian makeutusainemaista makua, mutta tuossa se yllättäen katosi aika hyvin kermaisuuden joukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut noista stevialla makeutetuista protskujauhoista ovat todellakin ihan liian makeita, mutta onneksi varsinkin suklaanmakuisia protskuja pystyy "laimentamaan" tai oikeastaan happamoittamaan raakakaakaolla.

   Kiva, jos blogistani on sinulle hyötyä tai iloa =) . Aika vähän nykyään ihmiset jättävät kommentteja, johtuneeko valinnastani rajata kommentointi rekisteröityneille käyttäjille, vai eivätkö blogikirjoitukset kiinnosta ketään. Mutta siis palautetta saa aina antaa =) !

   Poista