torstai 17. helmikuuta 2011

Vinkkejä (pitkien) hiusten hyvän kunnon saavuttamiseen

Tässä on muutamia hiustenhoitovinkkejä, jotka olen itse todennut hyödyllisiksi oman hiushöperyyteni aikana pitkien hiusten kasvatuksessa ja hiusten hyvän kunnon saavuttamisessa sekä ylläpitämisessä.

Föönauksen, suoristamisen ja kihartamisen vähentäminen tai lopettaminen kokonaan. Yleensäkin hiustenmuotoilu liian rajusti, kuten hiuksia tupeeraamalla, vaurioittaa hiuksia. Lämpökäsittely varsinkin vaurioittaa hiuksia.

Kuivattavia alkoholeja sisältävien muotoilutuotteiden käytön lopettaminen kokonaan tai vähentäminen. Alkoholittomia muotoilutuotteita on saatavilla ja ne toimivatkin ihan mainiosti.

Hapetteellisten värien käytön lopettaminen ja korvaaminen suoraväreillä tai luonnonmukaisilla väreillä, kuten hennalla.

CWC-pesu (Condition, Wash, Condition), eli paljon halpaa hoitista tai öljyä ennen sampoopesua kuiviin hiuksiin ja varsinkin latvoihin, niin latvat eivät kuivu, eivätkä takkuunnu sampoopesun aikana.

Luonnonöljyt ja -voit hoitissekoituksissa sekä jätettävinä. Öljyä voi lurauttaa hoitikseen sekaan joka pesukerralla ja sitä voi myös käyttää jätettävänä. Itse pidän luumunsiemenöljystä sen huumaavan tuoksun ja ohuen koostumuksensa takia, mutta monet muutkin öljyt ovat ohuita ja soveltuvat sekä hiusten- että ihonhoitoon.

Kosteuttavan glyseriinin lisääminen hoitiksiin. Se on halpaa ja tuoksutonta, eikä glyseriini lähmää niin helposti kuin öljyt.

Sulfaatiton sampoo, jolla pestään vain päänahka ja hiusten juuret, ei koko hiusten pituutta.

Kosteuttavien hoitiksien ja tehohoitoaineiden muhittaminen puolesta tunnista eteenpäin. Hoitis hiuksiin sampoopesun jälkeen, hiusten ja hoitiksen päälle muovikalvo (elmukelmu, suihkumyssy, hevipussi, yms.) ja sen päälle pipo tai pyyheturbaani pitämään lämpöä ja kosteutta yllä sekä estämään hoitiksen kuivuminen hiuksiin. Jos hiukset ovat todella huonokuntoiset ja kuivat, niin hoitiksen muhitus joka pesun yhteydessä elvyttää hiuksia nopeasti.

Keratiinipitoisten hoitisten muhittaminen vuorotellen kosteuttavien kanssa, sillä varsinkin kemiallisesti rääkätyt hiukset tarvitsevat keratiinia.

Tehokas jätettävä joka pesun jälkeen hiuksiin.

Yökampauksen käyttäminen nukkuessa: hiukset päälaelle ponnarille, letille tai nutturalle.

Suojaavien kampausten käyttö: hiukset nutturalle tai letille ja latvat piiloon. Tämä kikka saa lisää tehoa, kun laittaa latvoihin muutaman tipan öljyä.

Hiusystävällisten kiinnikkeiden käyttö: mm. nutturapuikot, nutturahaarukat, Flexi8:t.

Hiusten harjaaminen vain kuivana laadukkaalla hiusharjalla. Itse suosin puuharjaa, joka ei raasta hiuksia.

Tehokas selvitysharja, esim. Tangle Teazer, joka ei vaurioita hiuksia.

Hiusten suojaaminen kesällä auringolta luonnonöljyillä tai -voilla sekä erilaisilla päähineillä. Sama öljykikka pitää hiukset suojattuna myös veden kanssa läträtessä, eli uidessa klooratussa vedessä tai luonnonvesistöissä. Hiukset kannattaa suojata myös pakkasella, mutta talvisin hiusten suojaamiseen riittää pipo tai huppu.


Sulfaatittomia, hellävaraisia ja kosteuttavia sampoita
- Beauty Without Cruelty Moisture Plus Shampoo
- Alaffia Enriching Shampoo Shea & Virgin Coconut
- Nubian Heritage Body Wash Coconut & Papaya with Vanilla Bean Extract
- Nubian Heritage Body Wash Mango Butter with Shea Butter & Vitamin C
- Nubian Heritage Body Wash Olive & Green Tea
- Nubian Heritage Body Wash Peppermint & Aloe
- Nubian Heritage Body Wash Indian Hemp & Haitian Vetiver
- Rainbow Research Colloidal Oatmeal Bath & Body Wash Fragrance Free
- Everyday Shea Moisturizing Shampoo Vanilla & Mint
- Everyday Shea Moisturizing Body Wash Unscented
- MOP C-System Hydrating Shampoo
- Urtekram No Perfume Baby Shampoo

Kosteuttavia hoitiksia/tehiksiä
- Kevin.Murphy Born.Again
- Nature's Gate Henna Shine Enhancing Conditioner For Dull, Lifeless Hair
- Nature's Gate Aloe Vera Moisturizing Conditioner
- Alba Botanica Detangling Conditioner
- Earth Science Fragrance Free Conditioner
- Aubrey Organics Honeysuckle Rose Moisturizing Conditioner
- Aubrey Organics White Camellia Ultra-Smoothing Conditioner
- Giovanni 50:50 Balanced Hair Remoisturizer
- Giovanni Smooth as Silk Deep Moisture Conditioner
- Urtekram No Perfume Conditioner
- A'kin Ginkgo & Jojoba Intensive Moisture Vitamin Mask
- L'anza Daily Elements Moisture Treatment
- Nexxus Humectin
- MOP C-System Hydrating Conditioner
- Joico Intense Hydrator
- Crestol Color Gloss (väripigmenttiä sisältävä sävyttävä naamio)

Hyviä rakennepaikkaavia hoitiksia
- Mill Creek Keratin Conditioner Repair Formula
- L'anza Hair Repair Reconstructor
- Joico K-Pak Deep Penetrating Reconstructor

Hyviä jätettäviä
- Alba Botanica Leave-in Conditioner Fragrance Free
- Giovanni Direct Leave-In Weightless Moisture Conditioner
- Beauty Without Cruelty Leave-in Conditioner
- Tigi Love Peace & The Planet Let It Be Leave-In Conditioner
- A'kin Lavender & Anthyllis 24 hour Intensive Moisture Leave-In Conditioner
- Sebastian Potion 9
- Nexxus Luxxtress
- L'anza Hair Repair Leave-In Protector
- erilaiset luonnonöljyt ja -voit

6 kommenttia:

 1. Käykö vinkit myös puolipitkiin hiuksiin?
  T. Tukkatyttö

  VastaaPoista
 2. Vinkit käyvät myös lyhyempien hiusten hyvän kunnon saavuttamiseen ja varsinkin kasvatuksen avuksi.

  VastaaPoista
 3. Hei,

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Omat hiukseni ovat todella huonossa kunnossa: kuivat, kärsineet ja ohentuneetkin. Hiukseni ovat tummat, mutta viimeisen vuoden sisällä niihin on laitettu vaaleita raitoja, ja viimeksi ihan reippaasti, joten siitä varmaan hiukseni kärsivät liikaa.

  Ajattelin nyt vinkeistäsi viisastuneena ostaa kosteuttavan sampoon ja hoitoaineen, tehohoidon, rakennepaikkaavan ja jätettävän. Ongelma vain on se, etten oikein osaa käyttää erikoistuotteita ja muutenkin olen huono hiustenhoidossa, joten ajattelin vielä kysyä neuvoa...

  Kuinka usein rakennepaikkaavaa ainetta kannattaa käyttää ja onko esim. L'Anzan rakennepaikkaavasta apua kuivien, katkeilevien ja ohuiden hiusten hoidossa? Laitetaanko hoitoaine "muhittumaan" pelkästään latvoihin ja tehoaine koko hiuksiin? Jos haluaa suojata hiukset auringolta esim. öljyllä, käykö avokadoöljy siihen tarkoitukseen ja voiko öljyä laittaa muuallekin kuin latvoihin vai olisiko esim. karitevoi tähän parempi? Itselläni kun on huonokuntoista, katkennutta hiusta ihan hiusjuurissa asti, niin mielelläni suojaisin ne, sillä uimassa/rannalla ei ihan aina pysty pitämään päähinettä.

  Lopuksi olisin kysynyt, että voitko suositella jotain vitamiinituotteita erityisesti hiusten hyvinvointia ajatellen? Olen joskus kokeillut Vivisanté-, Priorin-, Evonia- ja Dermosil-tuotteita, mutten ole itse huomannut juurikaan vaikutusta, vaikka käyttöä olisi jatkunut vähintään 3 kuukautta. Omega 3 -kapselit aloitin juuri ja niiden tehoon suhtaudun nyt luottavaisesti. Proteiiniakin ajattelin lisätä reilusti ruokavalioon.

  Tulipas pitkä viesti, kiitos jos jaksat auttaa vastailemalla :)

  VastaaPoista
 4. Heidi, L'Anzan rakennepaikkaavaa parempi rekku on kyllä mielestäni Mill Creekin rekku, joka on paljon L'Anzaa halvempi ja ainakin mun hiuksissa antaa huikean kiillon. Sitä voin kyllä suositella todella lämpimästi ihan vain pelkästään hinnankin takia, mutta Mill Creekin rekku tuntuu olevan ainakin mun hiuksille parempaa tavaraa kuin L'Anza. Rekkua voit käyttää koko hiuksistoon, samoin kuin muita tehohoitoaineita, varsinkin jos hiuksesi ovat todella vaurioituneet. Joillakin rekku saattaa takuttaa yksistään käytettynä, niin silloin voi laittaa ensin rekun muhimaan, sitten huuhtelee rekun pois vaikutusajan jälkeen ja laittaa hiuksiin pikahoitoaineen, joka sulkee hiussuomut. Rekkua voi huoletta käyttää vaikka joka pesussa, sillä keratiinin yliannostuksen kyllä tuntee hiuksissa, koska hiuksista tulee karhean tuntuiset. Silloin vain lopettaa rekun käytön ja käyttää vain kosteuttavia tuotteita siihen asti, että hiukset ovat taas jäntevät, mutta pehmeät.

  Avokadoöljy käy myös oikein mainiosti hiusten suojaamiseen auringolta ja öljyä voi laittaa koko pituuksiin. Hiusten ulkonäkö ei ole kyllä silloin mikään mairitteleva, mutta jos rasvalettinä hengaaminen rannalla tai kotosalla ei haittaa, niin öljyä kannattaa kyllä hiuksiin laittaa auringonoton ja uimisen ajaksi. Hiukset saavat samalla myös hyvää tehohoitoa. Karite- ja kaakaovoi sopivat myös hiusten suojaamiseen, mutta karite- ja kaakaovoin kiinteän koostumuksen takia levitys on hiukan vaikeampaa juoksevaan öljyyn verrattuna.

  Jos haluat vähentää erilaisten putelien ja hiustuotteiden määrää, niin käytä tehohoitoainetta tavallisen, sulkevan pikahoitiksen sijasta. Eli ostoslistallasi voisi olla vaikka

  - MOP C-System Hydrating Shampoo (todella hellävarainen, hiukan öljymäisen lopputuloksen jättävä kosteuttava sampoo) tai Everyday Shea Moisturizing Shampoo Vanilla & Mint (pesuneste käy sekä vartalon että hiusten pesuun)
  - Kevin.Murphy Born.Again (tehis, joka käy todella hyvin myös pikahoitoaineeksi)
  - Mill Creek Keratin Conditioner Repair Formula (rekku, jota voi myös käyttää pikahoitoaineena)
  - Alba Botanica Leave-in Conditioner Fragrance Free

  Hiuksille suunnatuista lisäravinteista voin suositella silicaa, MSM:ää, biotiinia, sinkkiä sekä rautaa. Silica ja biotiini antavat potkua kasvulle, eli ne nopeuttavat hiustenkasvua. MSM, sinkki ja rauta pitävät hiukset päässä, eli hiuksia ei irtoa niin paljoa.

  Toivottavasti tästä oli apua =) .

  VastaaPoista
 5. Kiitos todella paljon, vastauksestasi oli kyllä apua! :)

  Ehdin jo tilata sampoon ja tavallisen hoitoaineen, valitsin listaltasi Urtekramin hajuttomat tuotteet. Kaipasin jotain mietoa ja hajutonta, sillä viime aikoina ihoni on ollut ärtynyt ja erityisen herkkä, enkä halunnut mitään ylimääräistä ihon ärsytystä.

  Kevin Murphyn tehis vaikuttaa hyvältä ja sitä näyttää saavan ainakin Feeluniquelta. Mill Creek vaikuttaa lupaavalta, mutta valitettavasti se on loppu tuolta iHerbistä. Saisikohan sitä jostain muualta...? Ja osaatko sanoa millainen tuoksu tuotteessa on? Onko se miellyttävä ja mieto vaiko kovin voimakas? L'Anzan rakennepaikkaavasta muistaakseni luin, että se tuoksuu banaanilta, joten ainakin tuoksun perusteella kelpuuttaisin sen :) Alban jätettävä kuulostaa todella hyvältä, plussaa hajuttomuudesta + lisäksi tuotetta on iHerbissä. En haluaisi tilata jokaista tuotetta eri kaupasta, senkin takia mietin, että L'Anzan tuotteet olisivat helppo vaihtoehto, koska ne kaikki oli tilattavissa Lookfantasticilta.

  Kiitos vielä lisäravinnevinkeistä, täytyy varmaan alkaa popsia sinkkiä ja rautaa!

  VastaaPoista
 6. Heidi, Mill Creekin rekkua on saatavilla myös muualta, jos ei malta odottaa, että sitä tulee lisää iHerbiin. Mill Creekin rekun tuoksu on mielestäni todella miellyttävä hedelmäisen ja kukkaisen tuoksun sekoitus. Se ei ole järjettömän voimakas, mutta jää kyllä hiuksiin tuoksumaan vienosti.

  VastaaPoista