tiistai 17. heinäkuuta 2012

Salisyylihappokasvovesi

Lueskelin erään keskustelufoorumin kasvovesiketjua ja siellä kehuttiin Cliniquen salisyylihappoa sisältävää kasvovettä, joka tekee hyvää rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle. Salisyylihappo on todella tehokas kemiallisesti kuoriva ainesosa, joka sopii erityisen hyvin rasvaiselle iholle, koska salisyylihappo pystyy tunkeutumaan ihon rasvan läpi syvemmälle ihoon verrattuna muihin kuoriviin happoihin. Se tasapainottaa ihon rasvantuotantoa ja vähentää siksi ihon rasvaisuutta sekä epäpuhtauksia. Kuorivan vaikutuksensa ansiosta salisyylihappo aktivoi kollageenin tuotantoa, joten se sopii siksi hyvin myös ikääntyvälle iholle, jossa näkyy jo hienoisia ryppyjä ja ihon veltostumista.

Yritin sitten etsiä netistä luonnonmukaisempaa salisyylihappokasvovettä, koska en halua käyttää Cliniquen kaltaisten kosmetiikkamerkkien tuotteita. En löytänyt mitään valmista tuotetta, jonka salisyylihappopitoisuus olisi tarpeeksi korkea, mutta löysin kyllä ohjeita itsetehtyyn salisyylihappokasvoveteen. Ostin sitten 100 %:sta salisyylihappojauhetta, josta olen tehnyt itse salisyylihappokasvovettä.

Omasta ohjeestani tulee melko voimakasta kasvovettä tai oikeastaan salisyylihappoliuosta (noin 7-8 prosenttista), sillä olen tehnyt liuosta erittäin yksinkertaisella ohjeella.


5 ml salisyylihappojauhetta
5 ml alkoholia (salisyylihappo liukenee vain alkoholiin)
60 ml vettä


Olen käyttänyt ihan vain hanavettä, mutta sen tilalla voi käyttää myös erilaisia kukkaisvesiä tai tislattua vettä. Tislatun veden mukana pulloon voi tiputtaa muutaman tipan eteeristä öljyä, jos haluaa saada kasvoveteen enemmän sellaista tavallisen kosmetiikan tuoksuvaa fiilistä. Epäpuhtaalle iholle sopii hyvin teepuuöljy, vaikka sen tuoksu ei olekaan kaikkein miellyttävin. Olen mitannut salisyylihappojauheen pulloon ja olen kaatanut sen päälle alkoholin. Pulloa täytyy sekoittaa hyvä tovi, että karkean jauheen saa liukenemaan alkoholiin. Kun jauhe on liuennut, niin sitten vain vettä päälle ja pullon ravistus. Ennen jokaista käyttökertaa pulloa olisi hyvä ravistaa, että varmasti saa koko ajan tasaisen pitoisen liuoksen/kasvoveden käyttöönsä.

Minun rasvaiselle ja paksulle iholleni tuo 7-8 prosentin salisyylihappopitoisuus on juuri sopiva, mutta herkkä- ja kuivaihoisten on ehdottomasti tehtävä laimeampaa kasvovettä. Huomasin vahvasta salisyylihappokasvovedestä nopeasti suotuisia vaikutuksia, sillä jo parin viikon käytön jälkeen laajentuneet ihohuokoset näyttävät pienemmiltä, epäpuhtauksien määrä on vähentynyt, mustapäät ovat alkaneet hävitä, iho tuntuu ja näyttää sekä sileältä että pehmeältä ja ihon rasvoittuvuuskin on vähentynyt hieman. Iho ei ole kuoriutunut hilseilemällä niin paljoa, ettei todella pientä hilseilyä saisi meikin alle kauniisti piiloon.

Alussa salisyylihappo saattaa aiheuttaa enemmän epäpuhtauksia, koska happo kuorii ihoa ja tuo siksi ihon pinnalle näkymättömissä piilleet epäpuhtaudet, mutta onneksi salisyylihappo myös kuivattaa epäpuhtaudet nopeasti ja vaalentaa epäpuhtauksien mahdollisesti jättämiä punaisia jälkiä.

Ainoa harmistukseni tämän itsetekemän kotkotuksen suhteen on se, etten ole huomannut tehdä tätä aikaisemmin =) !

29 kommenttia:

 1. Mistä ostat salisyylihappojauhetta? Ja mitä alkoholia ja kuinka vahvaa (tuskin siihen mikään kossu käy O.o)? Ois mielenkiintosta kokeilla.

  http://rockteraptor.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin salisyylihappojauhetta eBaysta, sillä muiden nettikauppojen hinnat postituskulujen osalta olivat niin korkeat, vaikka jauhe olisikin ollut edullisempaa. Olen käyttänyt jauheen liuotukseen ihan tavallista Neo-Amisept-desinfiointiainetta.

   Poista
 2. Ihanaa, kiitos vinkistä! En heitäkään kohta tyhjenevää kasvovesiputeliani menemään vaan kokkailen siihen tällaisella reseptillä tehoveden. Ajattelin tätä itselleni kuuriluontoisesti käytettäväksi, kun kuitenkin iho on pintakuiva sekaiho, joskus herkkä ja joskus sietää enemmän. Ongelma-alueille, siis :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä vinkki! Tosin ite taidan kääntyä Cliniquen puoleen, mutta enpä ois tuotakaan hokannut ilman sua.

  VastaaPoista
 4. Olen tehnyt aspiriinikuorinnan, jossa on samanlaista happoa. Todella helppoa! Tuolta sen joskus bongasin:
  http://sensaisti.blogspot.fi/2011/12/616aspiriinikuorinta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aspiriinin käyttämisessä kasvojenhoidossa on vainse ongelma, että särkylääke sisältää myös sellaisia ainesosia, jotka ovat iholle turhia tai jopa haitallisia. Lisäksi aspiriini on asetyylisalisyylihappoa, ei salisyylihappoa.

   Poista
 5. Hmm... Voisikohan tätä tehdä ihan vaan lisäämällä vettä/alkoholia oikeassa suhteessa Larachemin salisyylihappokuorintoihin? :) En tosin muista niiden inciä nyt ulkoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veden lisäämistä Larachemin salisyylihappokuorintaan voi kokeilla, jos vain laskaa liuosporsentit kohdalleen. Itse en vain halua jättää Larachemin kuorintaa kasvoille, vaan pesen sen aina pois.

   Poista
  2. Sekotin larachemin 10% favoran kasvoveteen, kun muistin, että siinä olisi etanolia, mutta siinä olikin phenoxyethanolia... Olin niin kovin kärsimätön! :P En kyl osaa sanoa, että johtuuko se siitä, mutta ei oikein liukene kunnolla :( Ravistettaessa aine muuttuu maitomaisen valkoseksi, että jotain siellä tapahtuu, ehkäpä pitäis jaksaa ravistella se pari minuuttia, että liukenis kokonaan...? Nyt eniveis mun favoran pullon seinämät on täynnä sellasia läpinäkyviä suikaleita, varmaanki kiteytynyttä salisyylihappoa, ja se neste näyttää siltä, että siinä olis vettä, jossa lilluis öljypalloja. :D Kuulostaapa fiksulta... Halusin tulla jakaa tän, ettei kenenkään toisen tarvitsisi koklaa ja pettyä samalla tavoin... :P

   Poista
 6. Itse olen tilannut netistä juuri Ellenin vinkistä Larachemin salisyylihappoliuosta. Loistotuote. Huomasin, että paras hyöty lioksesta tulee siten, että tiputan pikku tilkan liuosta vanulapulle ja tuutaan tavallista kasvovettä päälle. Tällä combolla pyyhin kasvoni iltaisin ennen Humektanin levittämistä. Taustaksi se, että minulla on kahden Roaccutan-kuurin historia, ja edelleen nyt 37-vuotiaana, kasvoihin napsuu säännöllisin väliajoin todella kipeitä, osin ihonalaisia finnejä. Nyt lyötynyt salisyylihappo on pelastus. Oikeasti. Suosittelen lämpimästi. Ja Ellenille iso kiitos arjen pelastavasta vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tuotevinkistä on ollut todellista hyötyä. Olisit vinkannut mullekin tuon salisyylihappokuorinnan laimennusvinkin, niin olisin ehkä tajunnut tehdä salisyylihappokasvovettä aikaisemmin :D .

   Poista
 7. Moi Ellen!

  Luuletko, että kasvoveden tekoon voisi käyttää myös nestemäisessä muodossa olevaa salisyylihappoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nestemäisessäkin muodossa oleva puhdas salisyylihappo toimii myös kasvoveden teossa.

   Poista
 8. minkä niminen tuo salisyylihappo oli? en löytänyt iherbistä mitään... :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salisyylihappo on englanniksi salicylic acid, myös lyhennettä BHA (Beta Hydroxy Acid) siitä käytetään.

   Poista
 9. Tuohan kuulostaa loistavalta! Voitko kertoa miltä myyjältä eBaysta ostit? Kyllähän vain BHA-haulla löytyy, mutta olisi kamalaa saada jotain myrkkyä kasvoilleen jos myyjä on epäluotettava. T. Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun hakee eBaysta sanoilla "salicylic acid powder", niin tulokseksi saa vain yhden ainoan myyjän, jolta saa salisyylihappojauhetta ;) .

   Poista
 10. Moi! Näytät tietävän paljon salisyylihaposta, joten tulin tänne kysymään. Blogistasi on ollut paljon hyötyä. :) Ostin Ebaysta 10% salisyylihappoa kuorintaa varten. Testasin sitä eilen leuan alle. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut -ei yhtään kirvelyä ja iho näyttää ihan samalta, ei tunnu kuivalta tms. Ihoni on vielä herkkä, tosin leuan alla tietysti paksumpi kuin kasvoissa.. Mietin vain, että onkohan tuo aitoa ja uskallanko laittaa sitä kasvoille. Myyjä oli kyllä saanut hyvät palautteet ja sivu oli tosi asiallisen oloinen, mukana tuli ohjeet yms. Voisiko 10% sitten vain olla sen verran mietoa, ettei tunnu miltään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan olla, että ostamassasi tuotteessa on salisyylin osuus on kyllä se 10 %, mutta liuoksen pH-pitoisuutta on muutettu niin, että se "puree" vähemmän, eli happo ei tunkeudu kovin syvälle ihoon. Mie sanoisin, että kokeile kuoria liuoksella varovasti koko kasvot. Ensin ihan yhdellä kerroksella ja jos sekään ei tunnu kunnolla, niin sitten useammalla kerroksella. Asianlaita voi tosiaan olla niinkin kuin ehdotit, eli liuos kyllä kuorii, mutta leuan alla iho on paksumpi ja reagoi vähemmän kuorintaan. Jos myyjä on saanut hyvää palautetta, niin aika suurella todennäköisyydellä olet saanut ihan ehtaa tavaraa.

   Poista
 11. Kiitos vastauksesta! Uskalsin nyt testata koko kasvoihin, ja joissain kohdissa vähän kirveli. Iho myös selvästi kuivahti ja meni vähän valkoiseksi eli vaikuttaisi olevan aitoa tavaraa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että uskalsit käsitellä koko kasvot =). Nyt pääset käyttämään kuorintaa säännöllisesti, niin saat tuloksia aikaan.

   Poista
 12. Oletko Ellen saanut salisyylihappojauheen hyvin/kokonaan liukenemaan tuohon alkoholiin? Olen tuohon neo-amiseptidiin yrittänyt saada jauhetta liukenemaan mutta ei vaan onnistu vaikka ravisteltu on pitkään...

  -Pistaasi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytössäni oleva salisyylihappojauhe liukenee alkoholiin täysin, kunhan vain jaksaa ravistella pulloa ja antaa alkoholin liuottaa jauhetta tarpeeksi pitkään, siis useita minuutteja.

   Poista
 13. Kuivattaako salisyylihappo liikaa että herkällä iholla alkaisi esiintyä punaisuutta tai ärsytystä?

  Sopisiko tällaiselle herkkäihoiselle paremmin AHA ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olet herkkäihoinen, mutta kärsit silti epäpuhtauksista, niin parhaimman ihoa puhdistavan tuloksen saat varovaisella salisyylihapon käytöllä. Kannattaa siis aloittaa pienistä pitoisuuksista ja tarkastella ihon reaktioita. Jos et kärsi epäpuhtauksista, niin joku muu hellävaraisempi happo voisi sopia ihonhoitoon paremmin.

   Poista
 14. Osaisitko antaa jonkun ohjeen kemialliseen kuorintaan salisyylihapolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin haulla löytyy tekemäni postaus erilaisista kemiallisista kuorinnoista ja niiden käytöstä.

   Poista
 15. Kiitos, mutta kaipasin ohjetta itse valmistettuun kuorintaliemeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla tavalla kuorintaliuoskin onnistuu kuin tuo kasvovesikin, mutta vain suurentamalla salisyylihappojauheen määrää sopivassa suhteessa. Liuosprosentit vain kohdilleen, niin salisyylihaposta voi tehdä itse niin laimean tai väkevän kuorintaliuoksen kuin haluaa.

   Poista